|
|
Välkommen till hemsidan för familjen Trawén/Haga
|






 |
|
Rasen Finullsfåret har sitt ursprung i det nordeuropeiska kortsvansade lantrasfåret. Finullsfåren finns i hela landet men har sin största utbredning i södra och mellersta Sverige. Det finns nästan 2000 finullsfår i Sverige fördelat på 80-talet besättningar. Rasen anses vara utrotningshotad.
Viktiga egenskaper
- Som namnet antyder har finullsfåren en utomordentligt fin ull. Den består av endast bottenull, krusig mjuk ull, längd ca 5-12 cm,
vilken användes till kläder och stickning. En särskild typ av finull går under benämningen gobelängull.
- Rasen kännetecknas även av hög fruktsamhet, goda modersegenskaper och hög mjölkproduktion. 4-5 lamm är inget ovanligt.
Detta är egenskaper som värderas högt. I produktionsbesättningar korsar man därför gärna in finull.
- Finull levererar även ett utomordentligt kött, välmatat men ej fett.
- Finullsfåren är mycket lättskötta och tillgivna.
Besättningen Vi har endast haft renrasiga finullsfår. De flesta åren hade vi enbart bruna baggar, vilket gjorde att vi kunde erbjuda vita, svarta och bruna livlamm. Tackorna har alla färganlag! Under en period var det väldigt drag efter tackor och tacklamm, vilket gjorde att flertalet hondjur blev sålda till liv. Under denna tid minskade antalet tackor från 20 ned till 6. Besättningen var ansluten till härstamningskontrollen och till Maedi-Visnaprogrammet.
Bilder Klicka på bilderna för att göra dem större
    Fårens halmade utefålla, Nyfiken stambagge Sällan har man sett Några av lammen där de även utfodras. rundare tackor Inomhus har de djupströbädd.
  Matilda med Grynet, Mie Meiner har klippt ett av flasklammen alla våra får
Länkar Svenska Finullsföreningen
Sidan är ändrad den 28 jan 2015
|
|